Do’s en don’ts voor filmen met je smartphone

Leestijd: 2 minuten
Annelotte-Verhaagen, filmen met je smartphone

Iedereen weet wel dat je met een smartphone kunt filmen, en veel mensen maken gebruik van die handige broekzakcamera, waar je ook nog mee kunt bellen. Met wisselend resultaat. Als professional in journalistiek of communicatie heb je heel veel te maken met bewegend beeld en weet je wat de impact van een goede video kan zijn. Maar hoe je zelf een presentabele en effectieve video kunt produceren en inzetten…? Annelotte Verhaagen geeft je een aantal belangrijke do’s en don’ts!

Film horizontaal

Je ziet het vaak in het journaal op televisie, bij rampen of aanslagen: korte, schokkerige videobeelden gemaakt door omstanders die met hun telefoon de chaos en paniek vastlegden. Vaak zijn die beelden verticaal gefilmd. Op je tv of computerscherm zie je een smal beeld dat slechts ongeveer een derde van het kader vult, alsof je door een smalle deuropening kijkt. Zonde dus, en bovendien een probleem als je gaat monteren.

Geen selfies

Hartstikke leuk, die camera voorop je telefoon waarmee je selfies kunt maken. Maar gebruik hem niet, tenminste niet als je een professioneel ogende film wilt maken (tenzij je 14 bent en een carrière als vlogger ambieert). Deze lens is namelijk kwalitatief veel minder dan die achterop de smartphone.

Gebruik je oren!

De meeste smartphones geven prima beeld maar slecht geluid. Let er dus op dat de microfoon dicht bij je (sprekende) onderwerp is en dat je in een rustige omgeving filmt zonder storende geluiden van computers, achtergrondmuziek of pratende mensen. Als je de wind op je gezicht voelt, moet je er rekening mee houden dat het geluid bij je beeld erg slecht is…

Licht, en nog meer licht

De meeste smartphones kunnen prachtige plaatjes maken in de juiste lichtomstandigheden (veel licht en niet te veel contrast). Als het gaat schemeren of je staat in een schaars verlichte binnenruimte, gaat de kwaliteit in rap tempo achteruit. Let daarop, en kies je locaties zorgvuldig.

Zoomen met je voeten

De zoomknop is heel aantrekkelijk maar als je nog niet zo geoefend bent, is het niet aan te raden er gebruik van te maken. Ook (veel) bewegen met de camera is niet handig, het is erg moeilijk om een mooie, vloeiende beweging  te maken en bovendien maak je het jezelf moeilijker in de montage.

Filmen in de vliegtuigmodus

Als je de smartphone tijdens het filmen in de vliegtuigmodus zet, spaar je energie en word je niet gestoord door bellers of appjes.

Sinds meer dan tien jaar geeft Annelotte trainingen en workshops op het gebied van documentaire en filmen (met eenvoudige middelen), zowel met open inschrijving als incompany. Haar missie is om (zelfstandig) professionals te inspireren tot het maken van (betere) video’s en om hun praktische tools aan te reiken waardoor hun filmverhalen net zo professioneel ogen en klinken als zijzelf.

 

×
  • De Redactie
  • Van Heenvlietlaan 200A
  • 1083 CM Amsterdam

  • info@deredactie.nl
  • 020-3086460
  • Btw: NL8017.10.960B.01
  • IBAN: NL64 RABO 0342 848 410
  • KVK: 36040811
×