In de rubriek Bemiddeld wordt een kandidaat van De Redactie geïnterviewd over zijn/haar bemiddeling bij een van onze opdrachtgevers. Stijn Jaspers werd bemiddeld bij de Rijksoverheid als webredacteur.
Kun je jezelf kort voorstellen?
Ik ben Stijn Jaspers. 40 jaar. Geboren in Maastricht en ik woon sinds 10 jaar in Amsterdam. Sinds 2009 werk ik fulltime als zelfstandige voor verschillende opdrachtgevers binnen de overheid en het bedrijfsleven.
Welke opleidingen heb je gedaan en wat is je belangrijkste werkervaring?
Ik heb journalistiek gestudeerd aan Hogeschool Utrecht. En ben in 2016 in deeltijd begonnen met de universitaire bacheloropleiding Cultuurwetenschappen. Mijn belangrijkste werkervaring als zelfstandige komt niet per se voort uit één opdracht. Tijdens alle opdrachten die ik via De Redactie heb uitgevoerd, leerde ik weer iets nieuws. Bij VNU Exhibitions was dat bijvoorbeeld het maken van contentplanningen voor de verschillende beurzen en tijdens de opdracht bij de Nationale Politie leerde ik snel mijn weg vinden binnen een grote overheidsorganisatie.
Je hebt ervaring in de journalistiek, en als webredacteur, maar ook als communicatiemedewerker. Welk vak past het beste bij je en waarom?
Opdrachten waarbij redactie- en communicatiewerkzaamheden samenvallen, passen mij het best. In die opdrachten kan ik namelijk zowel schrijven als meewerken aan de communicatie om een website, project of organisatie op te leveren of te positioneren.
Wat zou je zelf noemen als je sterkste eigenschappen?
Dat ik snel mijn weg weet te vinden in complexe organisaties waardoor ik vlot met het uitvoeren van de opdracht kan starten. Ik beweeg me ook vrij makkelijk op verschillende niveaus binnen een organisatie. Daarnaast lees ik me makkelijk in en ben ik in staat ingewikkelde materie toegankelijk te maken.
En wat zijn jouw uitdagingen?
Ik heb geleerd dat je niet bang moet zijn om op tijd aan de bel te trekken als je ergens niet uitkomt. Dat maakt het werk een stuk makkelijker dan dat je te lang zelf een oplossing probeert te vinden terwijl een deadline nadert.
Je bent door De Redactie bemiddeld bij de Rijksoverheid als webredacteur. Kun je iets vertellen over je huidige werkomgeving?
Ik werk nu als senior webredacteur op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het is mijn eerste opdracht op een ministerie en wat heel fijn is, is dat het project waarvoor ik werk nog vrij aan het begin staat waardoor er veel ruimte is voor eigen inbreng. Dat zal vast niet altijd zo zijn bij de overheid, maar nu dus wel en dat maakt deze opdracht heel erg leuk.
Wat zocht de opdrachtgever en waarom was jij de juiste persoon voor deze ‘klus’?
De opdrachtgever zocht iemand die in staat was het onderwerp zich snel eigen te maken om de content ook direct te kunnen gaan schrijven. In dit geval gaat het om content rond cybersecurity en cyberrisico’s die voor een brede groep toegankelijk gemaakt moet worden. Daar heb ik inmiddels vier jaar ervaring mee, dus dat maakte mij de juiste persoon voor deze opdracht.
Hoe kwam deze bemiddeling tot stand?
Ik ben door De Redactie voorgesteld als kandidaat, uitgenodigd voor een gesprek en uiteindelijk hebben ze voor mij gekozen om de opdracht uit te voeren.
Waarom besloot je op deze vacature te solliciteren, en hoe heb je je voorbereid?
Met het onderwerp cybersecurity houd ik me al vier jaar bijna fulltime bezig als redacteur van een landelijke website voor consumenten over dit onderwerp. In deze opdracht bij het ministerie kan ik die ervaring inzetten, maar dan voor een andere doelgroep. Dat leek me heel erg leuk en dat is het ook.
Waar en hoe heb je De Redactie leren kennen?
Ik werk al sinds 2010 voor De Redactie. Ik heb me destijds ingeschreven en ben toen uitgenodigd voor gesprek. Daarna volgde de eerste opdracht.
Wat zijn je ervaringen in deze bemiddeling met de recruiters van De Redactie?
Zoals bij alle bemiddelingen tot nu toe vind ik vooral de persoonlijke aanpak van De Redactie heel plezierig. Ik merk altijd aan alles dat jullie als bureau voor mij als kandidaat echt op zoek zijn naar een opdracht die mij past en waar ik beter van word. Het gaat plat gezegd niet alleen om het wegzetten van klussen.
Heb je een tip voor andere kandidaten die bij De Redactie ingeschreven staan?
Denk goed na over wat voor soort opdracht je wilt uitvoeren. Soms heb je natuurlijk gewoon een paar maanden een opdracht nodig om inkomsten te genereren, maar ikzelf probeer goed na te denken of een volgende opdracht weer iets nieuws biedt ten opzichte van de vorige. Op die manier blijf je je als zelfstandige ook ontwikkelen. En mijn ervaring is dat bij De Redactie er altijd ruimte is om hierover samen in gesprek te gaan.