u bent hier: Home > de redactie trainingen > alle trainingen > Schrijven van een interview

Schrijven van een interview

Training Schrijven van een interview

Hoe schrijf je een interview dat jouw lezers raakt en bijblijft? In deze tweedaagse training Schrijven van een interview krijg je handvatten aangereikt die je bij het schrijven helpen. Carolina Lo Galbo (o.a. bekend van Volkskrant Magazine, Vrij Nederland en VPRO boeken) put uit haar ruime ervaring als schrijvend journalist en interviewer en helpt je verder om goede interviews te schrijven.

Je gaat in de training aan de slag met een nog door jou te schrijven interview. De eerste trainingsdag staat vooral in het teken van de voorbereiding op het gesprek en de te bepalen strategie en aanpak; de tweede dag gaat volledig in op het uitwerken van het interview. Het interview vindt idealiter plaats tussen de twee trainingsdagen.

Wat je kunt na de training schrijven van een interview

  • Je doel, strategie en aanpak van je interview bepalen
  • Je goed voorbereiden op je gesprek en met name open staan voor observaties tijdens het interview
  • Goed weten welke opzet en vorm het beste werkt voor je uiteindelijke verhaal
  • Met taal je lezer verleiden en vasthouden

Wat je van de training schrijven van een interview kunt verwachten

Dag 1

De eerste dag gaan we in op de voorbereidingen van een interview. Wie ga je interviewen en waarom? Wat zijn je verwachtingen, naar welk verhaal ga je op zoek? Hoe bereid je je voor? Welke vragen stel je, wanneer vraag je door, welke stijl van interviewen hanteer je? Na de eerste dag ga je een interview houden en uitwerken.

Dag 2

Op de tweede dag bespreken we de interviews die je hebt uitgewerkt. Vervolgens gaan we in een aantal fases meer sfeer en kleur toebrengen. Welke details, anekdotes, uitspraken en kenmerken van de geïnterviewde komen in je op? Welke sfeer en emotie roept het in je op?

Hoe houd je de boog gespannen?

Er is aandacht voor het verhaal dat jij wilt vertellen met je interview. Waar zit de spanning, het innerlijke conflict of op zijn minst een rafelrandje. Hoe diep je uit een bak vol informatie een verhaal met een kop en een staart op? Wat is een spannende opbouw, hoe houd je de boog gespannen? In welke vorm giet je je interview? Fullquote, vraag-antwoord, een combinatie ervan? En hoe kun je binnen de beperkingen van een bepaalde vorm toch verrassen? Hoe eindig je je interview?

Er zijn (schrijf)opdrachten tijdens de training. Aan het einde van de twee dagen heb je de openingsscène geschreven en de structuur staan van je verhaal.

Voor wie is de training bedoeld

Deze training is bedoeld voor journalisten en tekstschrijvers die al enige ervaring hebben met interviewen. Het schrijven kan echter nog efficiënter en mooier, de impact van het
interview groter.

Wat je vooraf moet weten

Tussen de trainingsdagen door ga je een interview afnemen. Je neemt op de tweede dag het transcript mee van dit interview. Houd rekening met extra uren ter voorbereiding op het interview, het gesprek zelf en het uitwerken van het verhaal.

Op zoek naar een andere training? Bekijk onze trainingsagenda

PRIJS:
€ 725,- excl. 21% btw
LOCATIE:
Aristo Amsterdam
TIJDSTIP:
09.30 - 16.30 uur, lunch is inbegrepen
DATUM:

Meld je aan!

direct aanmelden voor deze training

vraag informatie aan over deze training

Trainer: Carolina Lo Galbo

Carolina Lo Galbo is journalist en presentatrice. Regelmatig verzorgt ze masterclasses schrijven van interviews.

lees meer over Carolina Lo Galbo