u bent hier: Home > de redactie trainingen > alle trainingen > Schrijfcoach

Schrijfcoach

Training Schrijfcoach

Een schrijfcoach is een medewerker die gevraagd en ongevraagd collega’s helpt om betere teksten te maken. De coach zegt niet ‘geef maar hier, ik doe het wel’ – dan is zij geen coach meer, maar redacteur. De coach achterhaalt in een gesprek wat de bedoeling is van de tekst en kijkt vervolgens samen met de schrijver in hoeverre de tekst helpt om die bedoeling te realiseren. Dat leer je tijdens de training Schrijfcoach.

In de eerste 60 seconden achterhaal je als coach met je gesprekspartner De Bedoeling, zonder dat je de tekst leest. In die eerste minuut ben je echt met elkaar in gesprek en dring je, door open vragen te stellen, door tot de kern. Wanneer de inhoudseigenaar die kernboodschap, De Bedoeling, heeft uitgesproken, is het tijd om te kijken naar de tekst.

Vaak geeft de coach nog wat concrete tips over volgorde en techniek (‘begin met je tweede alinea’, ‘maak je zinnen actief, laat de lijdende vormen achterwege’). Belangrijk is dat de inhoudseigenaar zelf de tekst aanpast en de verbeterde versie nog even bespreekt met de coach. Dat kan ook per e-mail. Dan is de coachcyclus rond.

Wat je kunt na de training Schrijfcoach

  • Hoe je schrijfcoaching kunt inzetten als vorm van collegiale intervisie.
  • Waarom de eerste 60 seconden belangrijk zijn. (wat is De Bedoeling?)
  • Hoe je socratisch kunt coachen door de goede vragen te stellen.
  • Hoe je van De Bedoeling naar concrete tips kunt gaan.
  • Hoe je jezelf, je collega én de organisatie slimmer maak.

Wat je van de training Schrijfcoach kunt verwachten

Tijdens deze dag oefen je gesprekken met collega-deelnemers. Je neemt eigen teksten mee of gaat aan de slag met teksten die de trainer inbrengt. Je ervaart wat er gebeurt wanneer je (te) snel naar taaltechniek en structuur gaat, en hoe NIVEA (Niet Invullen Voor Een Ander) werkt. Ook voor schrijfcoaches geldt: veel oefenen, dan word je beter.

Voor wie is de training bedoeld?

Iedereen in een organisatie die collega’s wil coachen in het schrijven van betere teksten. Maar ook zelfstandige tekstschrijvers die de vaardigheden als coach willen gaan inzetten.

Wat je vooraf moet weten

  • Er is een maximum van 10 deelnemers.
  • Wist je dat de kosten voor deze training in sommige gevallen fiscaal aftrekbaar zijn?
  • Je ontvangt een certificaat van deelname.

Incompany training Schrijfcoach

Deze training is ook als incompany training te boeken. Een incompany training is maatwerk waar en wanneer jij het wilt. Vraag direct een offerte aan.

Op zoek naar een andere training? Bekijk onze trainingsagenda

 

PRIJS:
€ 275,- excl. 21% btw
LOCATIE:
Online sessie
TIJDSTIP:
09.30 - 16.30 uur
DATUM:
15 april 2020

Meld je aan!

direct aanmelden voor deze training

vraag informatie aan over deze training

Trainer: Dolf Weverink

Dolf Weverink

Dolf Weverink is schrijftrainer, tekstschrijver en uitgever. In zijn trainingen en workshops stimuleert hij deelnemers om teksten te schrijven ‘die er zin in hebben’ en om ‘te laten zien wat je belooft of vertelt’. Levendige en dialogische teksten die de lezer helpen en belonen. Geschreven met vakkennis, creativiteit en liefde voor een goede tekst.

 

lees meer over Dolf Weverink

Ervaringen

9

Dolf Weverink geeft op heel verfrissende manier les waardoor je anders gaat kijken naar het schrijfproces en wat daarbij belangrijk is. Je krijgt een veel bredere blik door niet alleen in tekst te denken. Daarnaast leer je veel over wat het betekent om een coachende houding aan te nemen in plaats van de klassieke redacteurrol. De masterclass werkte heel inspirerend en heeft mij een aanzet gegeven om daadwerkelijk te coachen.

9 - Marianne Eggink
Freelance tekstschrijver, journalist, redacteur, coordinator

meer klantervaringen