1
1

Dag van de Crisiscommunicatie

Beschrijving

De coronacrisis is een uitgelezen voorbeeld van crisiscommunicatie. We zagen hier dat communicatie in tijden van (langdurige) crisis zeer ingewikkeld kan zijn. Hoe bereid je je hierop voor? Hoe leer je acteren tijdens een crisis? Crisiscommunicatie is en blijft actueler dan ooit. Daarom organiseren Babbage Company en De Redactie de Dag van de Crisiscommunicatie! Tijdens verschillende workshops leer je vanuit meerdere perspectieven over crisiscommunicatie.

 

Wat kun je verwachten?

In verschillende workshops leer je dat je, met een goede voorbereiding in dit sociale mediatijdperk, zelf de beeldvorming van een (langdurige) crisis kunt bepalen. Dit is de eerste stap in het voldoen aan de verwachtingen van interne en externe stakeholders. Een crisis is vandaag de dag namelijk het beoordelings- en afrekenmoment voor organisaties en hun bestuurders. Voldoen aan de wet is niet meer voldoende. Je zult nu moeten voldoen aan de verwachtingen, waarden en normen van de omgeving.

Om iedereen die in hun werk te maken heeft met crisiscommunicatie hier concrete handvatten voor te geven, organiseren wij op 6 maart 2023 de Dag van de Crisiscommunicatie. Een dag waarin jij leert hoe je aan de verwachtingen, waarden en normen van de omgeving tijdens een crisis voldoet. Tijdens deze dag worden verschillende workshops gegeven door professionals uit het vak, die de afgelopen jaren toongevend zijn geweest voor de manier waarop crisiscommunicatie zich heeft ontwikkeld. Een unieke kans om jouw kennis over crisiscommunicatie bij te spijkeren.

Programma

 • 09:45 – 10:00 Inloop
 • 10:00 – 11:00 Opening – Annelou van Egmond
 • 11:00 – 12:00 Casus crisiscommunicatie COA – Nicole Raaijmaakers
 • 12:00 – 13:00 Lunch
 • 13:00 – 15:30 Workshopkeuze Albert Roele of Maureen Veurman
 • 15:30 – 16:30 Crisiscommunicatie als journalist – Tijn Elferink
 • 16:30 – 17:30 Borrel

 

Opening: Crisiscommunicatie vanuit strategische perspectief -Annelou van Egmond Annelou van Egmond

In het publieke domein kan het er soms stevig aan toe gaan. Er wordt tijdens een crisis geëist dat er snel, open en modern wordt gecommuniceerd. Maar hoe doe je dat? En wat doe je als hier tegenreactie op komt? Tijdens de opening neemt Annelou van Egmond je mee in een strategische benadering van crisiscommunicatie.

 

Casus crisiscommunicatie Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) – Nicole Raaijmaakers

Nicole Raaijmaakers is communicatiemanager bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Ze laat je aan de hand van een casus zien waar het COA tegenaan loopt als het gaat om crisiscommunicatie. Tijdens deze workshops worden verschillende scenario’s nagespeeld uit het corona-crisisteam.

 

 

Workshopkeuze Maureen Veurman of Albert Roele*

*In het opmerkingenveld van het winkelmandje, kun je aangeven naar welke workshop je toe wilt.

Maureen Veurman – Grip op crisisMaureen Veurman

Een goede reputatie opbouwen die tegen een stootje kan als het erop aan komt, is van groot belang. Als een organisatie negatief in het nieuws komt, kost het erg veel tijd en geld om dat beeld weer bij te stellen. Met een goede voorbereiding kun je bedreigingen omzetten naar kansen, krijg je grip op een eventuele crisis en leer je hoe je deze succesvol aanpakt, zodat je er sterker uit komt! Inhoud workshop:

 • Belang van voorbereiden en herkennen van een crisis
 • Analyse op eigen organisatie of jullie klaar zijn voor een crisis
 • Met welke scenario’s kan jij te maken krijgen, heb je ze allemaal in kaart en wat doe je ermee?
 • Hoe bereid je je verder voor op een crisis?
 • En wat communiceer je als je eigenlijk nog niets weet?

Maureen Veurman is crisiscommunicatie-expert, ze begeleidt de meest uiteenlopende crises van datalek tot moord.

 

Albert Roele- In het oog van de coronastorm

Het is begin maart 2020. Het aantal coronabesmettingen in Nederland loopt hard op. Er is een schreeuwend gebrek aan en een ongekende vraag naar medische hulpmiddelen om besmettingen tegen te gaan. Niet alleen in Nederland of Europa, maar in de hele wereld.

Jij bent als communicatiestrateeg (en woordvoerder) gevraagd om mee de communicatie rond het net opgerichte Landelijk Consortium Hulpmiddelen te helpen opzetten. Er is nog niets, alleen een gebouw, een mobiele telefoon, een laptop en een internetverbinding. En heel, heel veel druk van de media. Waar begin je?

Albert Roele was die communicatiestrateeg (en woordvoerder). In deze workshop ga je, onder zijn leiding, je verdiepen in een aantal scenario’s uit die hulpmiddelencrisis. Albert neemt je mee in het krachtenveld dat er speelde, de afwegingen die onder hoge druk gemaakt zijn en wat daar de resultaten van waren. Met behulp van een aantal interactieve opdrachten bepaal je, samen met andere deelnemers, een eigen strategie. Je indenkend dat jullie op die plek hadden gezeten. De ‘lessen’ die je leert kan je toepassen op een crisis in je eigen praktijk.

 

Crisiscommunicatie uit het perspectief van een journalist – Tijn ElferinkTijn Elferink

Journalisten zeggen vaak: ‘ik schrijf het verhaal toch wel, of je nu reageert of niet.’ Is dat waar? Tijn Elferink is journalist voor o.a. AD en NU.nl. Tijdens zijn workshop bespreekt Tijn een aantal voorbeelden van slechte journalistieke crisiscommunicatie. Vervolgens neemt hij je mee de diepte in en vertelt hij wat er gebeurt op een redactie op het moment van crisis en hoe hij als journalist een onderwerp aanpakt.

Een paar do’s en don’ts, waaronder escaleren (‘ik ga je hoofdredacteur bellen’). En hoe hard kun je tegengas geven? Mensen zijn soms veel te bang voor journalisten, maar ook journalisten maken fouten. In deze snelle en humoristische workshop legt Tijn het verband tussen abstracte kennis en hoe je gebruik kan maken van de concurrentie tussen journalisten en de media.

 

Voor wie bedoeld?

Voor alle communicatieprofessionals, communicatieadviseurs, brand managers, marketeers, leden van crisisteams en voor iedereen die in het werk te maken heeft met crisiscommunicatie.

De trainer

Annelou van Egmond
Meer over Annelou van Egmond

Annelou is een ervaren woordvoerder nationale en internationale media met betrekking tot adviezen van de Gezondheidsraad bv. HPV-vaccin, COVID-19-vaccins. Op basis van een Europese aanbesteding is Annelou wederom toegelaten tot de beperkte lijst van professionals die als woordvoerder voor elk Nederlands ministerie en/of overheidsdienst kan werken. 

Nicole Raaijmaakers
Meer over Nicole Raaijmaakers

Als communicatiemanager bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is het leven van Nicole nooit saai. Regelmatig staat ze voor uitdagingen en moet zo proactief aan de slag met crisiscommunicatie. Binnen het COA maakt ze zich hard voor open communicatie en goed contact met de omgeving. 

Maureen Veurman
Meer over Maureen Veurman

Maureen Veurman is expert op het gebied van communicatie, media en reputatie en gespecialiseerd in crisiscommunicatie. Ze geeft advies op het gebied van (strategische) communicatie en persvoorlichting.

Albert Roele
Meer over Albert Roele

Albert Roele is communicatiestrateeg en strategisch woordvoerder sinds 1992. Albert vindt (acute) crisissituaties, situaties waar resultaten uitblijven of te gering zijn en situaties met veel ‘achterstallig (communicatie)onderhoud’ interessant om in te werken.

Tijn Elferink
Meer over Tijn Elferink

Tijn Elferink is journalist voor o.a. AD en NU.nl. Met crisiscommunicatie kwam Tijn in aanraking doordat T-mobile hem vroeg om bij de Youp van 't Hek-rel en minister Verburg (nadat ze in opspraak kwam vanwege het magazine Gerda) te helpen. Als journalist ziet hij het verhaal en de worsteling van organisaties gedurende een crisis. 
 • 06 maart 2023
 • 6 uur
 • De Veranda
 • 10:00-17:30 incl. borrel

 295,00 exclusief btw

Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
×
 • De Redactie
 • Van Heenvlietlaan 200A
 • 1083 CM Amsterdam

 • info@deredactie.nl
 • 020-3086460
 • Btw: NL8017.10.960B.01
 • IBAN: NL64 RABO 0342 848 410
 • KVK: 36040811
×