5 tips voor een perfect podcastinterview

Leestijd: 2 minuten
podcast-interview-tips

Audio wordt steeds meer gezien als een mooie (en in veel gevallen vernieuwende) manier om verhalen te vertellen. Tijdens de training Podcast maken trainers Andy Clark en Richard den Haring je wegwijs in het medium. Ze geven alvast 5 tips weg voor een perfect podcastinterview.

1 Doe een voorgesprek

Hoe weet je of je gast een goeie spreker is als je niet van te voren met hem of haar hebt gesproken? Sommige mensen zijn wel boeiend op papier maar niet echte goeie sprekers – of ze hebben een irritante stem of zijn gewoon heel feitelijk en saai. Als je hier pas achter komt tijdens de opname is het wel een beetje laat.

 

2. Chillax it’s not live

Podcast is meestal niet live dus neem je tijd en zorg dat je gast ook weet, dat als ze een fout maakt, het gewoon opnieuw kan. Op die manier haal je de spanning voor veel mensen eraf en krijg je een natuurlijker gesprek.

 

3. Waar gaat het over?

Een goed gesprek bevat een hoofdvraag en daaronder een aantal sub-thema’s. Na afloop moet je in één zin kunnen vertellen waar het over ging. Kies tijdens de voorbereiding je hoofdvraag, logische sub-thema’s en gebruik deze om structuur aan te brengen in het gesprek.

Spits de vragen toe op je doelgroep – uiteindelijk ben je daar als interviewer om de vragen van je doelgroep te beantwoorden.

 

4. Huilen en lachen

Emotie is heel belangrijk in een goed gesprek en dat is ook zo in een podcastinterview. Dus waar komt de emotie in het gesprek vandaan? Vraag bijvoorbeeld om anekdotes en ervaringen, want dan komt vaak de emotie naar boven. En vraag ook letterlijk naar verhalen en emoties: ‘Vertel eens over een tijd toen je keihard moest lachen of huilen’.

 

5. Luister

Ja, een goed podcast gesprek is vooral een goed gesprek. Luister en reageer op je gast – vraag door op interessante punten. Het werkt niet wanneer je als een robot een lijst vragen afgaat, laat ruimte over voor verrassingen. Als iets onverwachts naar voren komt, ga daar op in.

 

De training Podcast maken

Tijdens de training benoemen we (aan de hand van geluidsfragmenten) de belangrijkste do’s en don’ts van het maken van audioverhalen. We luisteren en ontleden diverse verhaallijnen en composities. Je ervaart wat een stem of interview kan toevoegen aan een verhaal. Bovendien leer je hoe je de luisteraar kan meenemen. Lees meer over het technische gedeelte van de training Podcast maken.

Ook interessant

 

Ontdek de kracht van audio! In deze praktische en interactieve training leer je van Andy Clark en Richard den Haring een podcast opnemen, monteren, publiceren en verspreiden.
 

Ontdek het échte verhaal achter het ingestudeerde praatje! In deze fascinerende training leer je van Luuk Sengers en Evert de Vos alle aspecten van het journalistieke interview.
×

  Direct contactBel me terug

  • De Redactie
  • Gooische Kaai 15
  • 1141TV Monnickendam

  • info@deredactie.nl
  • 0299 - 65 38 53
  • Btw: NL8017.10.960B.01
  • IBAN: NL64TRIO 0781 515 858
  • KVK: 36040811
  ×