u bent hier: Home > Professional > Sarah Gagestein

Sarah Gagestein

De schoonheid van taal zit ‘m niet in de regeltjes, maar in de manier waarop mensen taal inzetten om hun doel te bereiken. Tenminste, dat vindt taalstrateeg Sarah Gagestein. Met een achtergrond in de retorica heeft ze een fascinatie voor woorden die werken. Waarom laten we ons door de ene boodschap wel overtuigen en door een andere boodschap niet?

Aan de Universiteit Leiden behaalde Sarah cum laude een MA in de retorica, waarin al haar energie naar framing ging en ze stage liep bij GroenLinks. Als framing-expert blijft ze altijd vragen stellen en op zoek naar betere antwoorden. Naast framing ontwikkelde Sarah de training Nudging.

Nudgen is een klein onbewust ‘duwtje’ in een bepaalde richting geven waardoor mensen ander gedrag gaan vertonen. Dat kan door middel van een onbewust signaal dat iemand oppikt, zoals strepen op de weg die je naar de trap in plaats van de lift wijzen of bijvoorbeeld de manier waarop je een keuze verwoordt. Het verschil; framen gaat over onbewust beïnvloeden met taal, waar nudgen gaat over onbewust het gedrag aansturen. Beide zaken hebben dus alles te maken met het onbewust aanwakkeren van de juiste associaties om mensen subtiel te beïnvloeden. Een goede nudge activeert iets in het brein dat je ander gedrag laat vertonen. Je gaat op zoek naar iets dat je publiek in de goede richting kan duwen. Soms gebruik je taal om te nudgen, maar dat hoeft niet per se het geval te zijn. Taal kan overigens wel enorm tegen je werken als je het niet slim inzet!’

Sarah werkte vanuit haar eigen taalbureau Taalstrategie al voor diverse zichtbare maatschappelijke organisaties, zoals GroenLinks, SP, diverse ministeries en gemeenten, Reclassering Nederland en Politie Rijnland. Sarah betrekt graag zoveel mogelijk onderwerpen waar de deelnemers mee te maken hebben in haar workshop, waarin ze vol enthousiasme vertelt over de kracht van framing en nudging. Ze laat zich graag uitdagen door kritische vragen!

Boeken van Sarah Gagestein


Denk niet aan een roze olifant

Sarah Gagestein - Denk niet aan een roze olifant

Zou het niet geweldig zijn als u de mensen om u heen voortaan moeiteloos kunt overtuigen van uw ideeën, thuis en op het werk? Het kan, door slim in te spelen op hun onbewuste vooroordelen.

Ons brein is weerloos tegen de overtuigingskracht van de woorden en beelden waarin wij zelf geloven. Door hier op in te spelen en uw ideeën slim te framen kun je net als succesvolle politici en reclamemakers andere mensen onzichtbaar overtuigen. Probeer ze niet te manipuleren, maar maak uw boodschap zo herkenbaar dat ze het direct met u eens zijn.

Luisteren uw collega’s niet naar wat u zegt, blijven klanten ongeïnteresseerd en trekken uw kinderen zich niets van u aan? Dan is het tijd om u niet te richten op wat u zegt, maar op wat zij horen!

Bouwend op nieuwe neurologische en sociaal-psychologische inzichten en jarenlange ervaring in het bedrijfsleven en de politiek laat taalstrateeg Sarah Gagestein zien wat werkt. Gagestein is gespecialiseerd in framing en weet als geen ander hoe u controle kunt krijgen over uw eigen ideeën.

Meer informatie en bestellen

Sarah Gagestein

Trainingen en events van Sarah Gagestein