u bent hier: Home > Nieuws > Interviews > Online met > Just Fontein

Online met: Just Fontein

GEPLAATST OP: 2 november 2016

Just Fontein beantwoordt de vragen van de interviewrubriek Online met… In deze estafette-interviews legt [De Redactie] (hoofd)redacteuren van websites en online specialisten al enkele jaren een lijst met vragen voor. Over het vak, hun werk en merk. Just is redacteur bij de Volkskrant.

Wat doet een online redacteur bij de Volkskrant eigenlijk?

Stukjes tikken. Dat antwoord is misschien te simpel. Er komt namelijk wel iets meer bij kijken. Zo ben je ook bezig met beeldredactie, de presentatie van de je verhalen op social media. En is je verhaal bij lopende zaken nooit echt helemaal af.

Welk boek uit jouw boekenkast zou jij nooit inruilen tegen een e-book?

East of Eden van John Steinbeck. Hoort een sentimenteel verhaal bij. Drie vrienden, een veel te grote camper en een vakantie van een paar weken door het zonovergoten Californië. Het boek speelt zich ook af in een vallei in Californië, en alleen al als ik naar de stars-and-stripes op de omslag van het boek kijk zit ik met mijn gedachten weer achterin de camper, uitkijkend over de Grote Oceaan.

Wat is jouw laatst aangeschafte app?

Duolingo. Althans, die is gratis, en werkt goed (als je er tijd in stopt). Mijn vriend en collega Jarl van der Ploeg is nog niet zo lang geleden correspondent Italië geworden. Die ben ik vorige week gaan opzoeken, maar ik sprak geen woord Italiaans. En, moet ik bekennen, eigenlijk nog steeds niet.

Wie was jouw leermeester?

Leermeester vind ik een groot woord, met permissie. Maar van wie ik veel heb geleerd is Anne van Driel, de voormalig chef Kunst van de Volkskrant. Daar liep ik stage. Wonderbaarlijk hoe ze tien verhalen per dag van precies de juiste feedback voorzag om er nog betere stukken van te maken. Ook niet onbelangrijke: zij heeft er mede voor gezorgd dat ik terug mocht komen op de redactie. Helaas is ze met haar man (Amerika-correspondent Michael Persson) naar New York vertrokken.

Hoe beleeft de consument de Volkskrant over vijf jaar?

Dat zal wat multimedialer zijn dan nu. We hebben al de Kijk Verder-redactie, waar dagelijks filmpjes worden geproduceerd over allerlei actuele onderwerpen. Ook verschijnen er online vaker speciale tools waarmee je bijvoorbeeld kunt berekenen hoeveel de huizen in jouw postcodegebied in waarde zijn gestegen.

Online zal printmedia in de toekomst overbodig maken. Eens of oneens?

Letterlijk gezien is dit natuurlijk al het geval. Vrijwel alles dat geprint wordt, van de Groene Amsterdammer tot de Happinez, is ook online terug te lezen. Of via de website of via Blendle.
Maar als de vraag is: zal printmedia op den duur helemaal verdwijnen? Dan luidt mijn antwoord nee. Althans, niet de komende 20, 30 jaar. Zelfs mijn generatie, jazeker millennials, leest nog graag op papier.

Stel, je krijgt de mogelijkheid om een nieuw medium te creëren, wat zou dat zijn?

Tja, lastig. Ik denk dat ik dan toch voor een zeer specialistisch medium ga. Zeg, 3voor12, of eigenlijk nog verder uitgekristalliseerd: alleen indiemuziek. Een beetje zoals Noisey. Of Wielerflits, een groep liefhebbers die iedere dag een site vult met alleen maar wielernieuws.

Welk crossmediaal concept vind jij goed geslaagd?

Vice blijft zich bewijzen. Met de groei, maar ook met de documentaires, interviews en festivals die ze brengen. Feest bij een Noiseypodium op Appelsap, een documentaire op de huid van IS-strijders of een lollig pleidooi tegen bellen. Dat verzameld onder één paraplu.

Stel, je stopt met twitteren. Hoe ziet jouw allerlaatste tweet ooit eruit?

Ben ik aan mijn stand verplicht: ‘Houdoe’

Aan wie geef jij het stokje voor dit interview door?

Mijn goede vriend Stephen Bell. In Eindhoven beter bekend als: dj Fat Jesus. Fenomeen, radiomaker, dj dus. Sinds kort werkzaam als online redacteur bij Omroep Brabant, maar het zou me niks verbazen als hij snel met zijn markante kop op de beeldbuis verschijnt (en ja, dit is een verkapte voorzet voor de tv-makers in Nederland).