u bent hier: Home > Nieuws > In 60 seconden naar De Bedoeling

In 60 seconden naar De Bedoeling

GEPLAATST OP: 14 januari 2019

Steeds meer organisaties hebben eigen schrijfcoaches. Waarom? Communicatieafdelingen zijn vaak te druk met andere zaken waardoor professionals steeds vaker zelf hun teksten moeten schrijven. ‘Niet iedereen vindt het makkelijk om een zakelijke brief of websitebericht te schrijven. Het voordeel van een schrijfcoach binnen de organisatie is dat je collega’s kunt helpen en elkaar slimmer kunt maken’, reageert Dolf Weverink, trainer van de Masterclass Schrijfcoach.

Een schrijfcoach, niet te verwarren met een eindredacteur, is een medewerker die collega’s helpt teksten beter te maken. ‘Als je een tekst gaat redigeren, dan ben je geen coach. Voorkom dat je spelfouten verbetert of de lijdende vorm uit de zin haalt. Je gaat juist op zoek naar De Bedoeling’, legt Weverink uit.

De kernboodschap

Tijdens de Masterclass Schrijfcoach achterhaal je in de eerste 60 seconden als coach met je gesprekspartner De Bedoeling, zonder dat je de tekst leest. In die eerste minuut ben je echt met elkaar in gesprek en dring je, door open vragen te stellen, door tot de kern. Wanneer de inhoudseigenaar die kernboodschap, De Bedoeling, heeft uitgesproken, is het tijd om te kijken naar de tekst.

Deze dag oefen je gesprekken met collega-deelnemers. Neem je eigen teksten mee of ga aan de slag met teksten die de trainer inbrengt. Je ervaart wat er gebeurt wanneer je (te) snel naar taaltechniek en structuur gaat, en hoe NIVEA (Niet Invullen Voor Een Ander) werkt. ‘Het moeilijkste van coaching is open een gesprek ingaan zonder vooringenomenheid en echt te luisteren naar wat de ander zegt,’ vertelt Weverink.

Socratisch coachen

De coachingstechniek die je gaat leren heet ook wel Socratisch coachen, vernoemd naar de Griekse filosoof die meester was in de kunst van vragen stellen. Naar verluidt luisterde Socratisch aandachtig naar het verhaal en stelde hij alleen vragen zodat de ander zelf ontdekte of zijn mening stand hield.

Kan jouw organisatie ook een schrijfcoach gebruiken? Of wil je jezelf opwerpen als schrijfcoach? Schrijf je hier in voor de training op 11 februari 2019 >>

Na deze training ben je in staat om:

– collega’s te helpen betere teksten te schrijven
– zwakke plekken in teksten te herkennen
– beter te luisteren
– onafhankelijk te denken