Gemeente Amsterdam en trainer Cathelijn goede match

Leestijd: 3 minuten

In februari 2018 was trainer Cathelijn Schilder bij de communicatie afdeling van de gemeente Amsterdam te gast voor een incompanytraining Creatief schrijven.

Zowel trainer als cursisten waren na afloop erg enthousiast!

Cathelijn Schilder: ‘Ik zou elke week wel les willen geven bij de gemeente Amsterdam! Ik volg ze al jaren op Twitter, op Facebook, via hun nieuwsbrief, de website en de stadsdeelkranten. Ik woon in Amsterdam, dus ik lees hun teksten als bewoner van de stad. Maar ik lees ze natuurlijk ook als schrijver. Dus ik kijk naar hoe ze het doen. Hoe hun teksten in elkaar zitten. Ik houd ook echt van het kleine nieuws. Het reilen en zeilen van een buurtvolkstuin. Een stadsimker die vertelt over zijn werk op het dak van een flatgebouw op de Zuidas. Het verhaal van de mensen die al die jaren onder de grond werken aan de Noord/Zuidlijn. Ik kan geen genoeg krijgen van dat soort verhalen.

Dus je begrijpt dat ik echt zin had om een training aan ze te geven. Ik vind dat de gemeente Amsterdam als hoofdstad ook een voorbeeldfunctie heeft naar andere gemeenten toe. Er wordt naar ze gekeken. De lat ligt hoger.

In aanloop naar een incompanytraining lees ik de teksten van de opdrachtgever en volg ik hun nieuwsberichten aandachtiger dan anders. Ik stel mezelf altijd de volgende vragen tijdens het lezen: Wordt mijn aandacht erdoor gegrepen? En waarom is dat? Word ik er nieuwsgierig van? (Wil ik bijvoorbeeld na het lezen van de tekst ook eens naar die markt waar ze over schrijven? Kom ik erdoor in beweging? (word ik enthousiast gemaakt om te stemmen, het grofvuil op de goede dag aan de straat te zetten, eens koffie te drinken bij mijn oude buurvrouw, etc.)

De training bij de gemeente Amsterdam was een training van 4 uur. Dus dan is mijn belangrijkste leerdoel: niet teveel in 4 uur proppen. Ik wil dat ze zoveel mogelijk zelf schrijven. Daar leer je het het meeste van. Het helpt om veel inspirerende voorbeelden van anderen te laten zien. Maar zelf schrijven werkt het beste. Ik wilde de deelnemers laten zien hoe ze met behulp van een paar eenvoudige schrijftechnieken een tekst actiever kunnen maken. Met een actieve tekst, krijg je ook actieve lezers. En dat is wat je wilt. De lezer moet voorover leunen.’

De liefde was wederzijds

‘Wij kenden [De Redactie] door het volgen van eerdere trainingen en we ontvangen wekelijks de nieuwsbrief. Door de goede ervaringen in het verleden besloten we wederom voor een training van [De Redactie] te kiezen, deze keer was dat Creatief schrijven.

Ons trainingsdoel was uitbreiding van de gereedschapkist van de redacteuren. Er deden 16 collega’s van de afdeling Communicatie mee, die nieuwe inspiratie wilden opdoen en losser wilden leren schrijven. De training heeft hier volledig aan voldaan, en voor sommige deelnemers was het boven verwachting.

Sinds de training gebruiken we de nieuwe technieken meteen in ons dagelijks werk: schrijven en redigeren van uiteenlopende teksten. We hebben nieuwe inspiratie opgedaan, en eyeopeners die zeker blijven hangen. We bekijken eigen en andermans teksten met nieuw perspectief. We zijn ons bewuster geworden van de technieken die we zelf ter beschikking hebben. Zodat we ze ook bewuster kunnen toepassen. De originele voorbeelden en leuke opdrachten/oefeningen hebben hieraan bijgedragen.’

Enkele reacties achteraf

Wat een goede cursus, wat een leuke trainer! Ik ben altijd een beetje bang dat het meer van hetzelfde is, zo’n cursus, maar dit was weer een geheel nieuw perspectief op ons vak. En fijn oefenen tussendoor. Kortom heel leerzaam en leuk!’

‘Cathelijn is een topper! Goede voorbereiding; prima cursusmateriaal, prettige docent’

‘Erg goed, schrijver in hart en nieren, prettige presentatie, vriendelijk maar kordaat.’

De samenwerking met [De Reactie] hebben wij ervaren als heel plezierig, accuraat en efficiënt. De trainers zijn vakbekwaam, goede docenten, ervaren, inspirerend, plezierig.

Incompany trainingen

Een incompany training is scholing op maat voor je team, afdeling of redactie. Bij coaching (on the job) krijg je een-op-een sessies, toegespitst op persoonlijke vraagstukken. Je kunt ons volledige aanbod cursussen, workshops en trainingen als incompany training of coachingstraject boeken.

Bekijk hier het volledige aanbod  trainingen >>

×

  Direct contactBel me terug

  • De Redactie
  • Noordeinde 5
  • 1141AE Monnickendam

  • info@deredactie.nl
  • 0299 - 65 38 53
  • Btw: NL8017.10.960B.01
  • IBAN: NL64TRIO 0781 515 858
  • KVK: 36040811
  ×