Sam de Graaff werd bemiddeld bij het ANP

Leestijd: 5 minuten

Sam de Graaff is 26 jaar en woont in Amsterdam. Van jongs af aan wilde hij in de journalistiek werken. Sam heeft een brede interesse en is een echte nieuwsjunkie. Geen wonder dan hij direct razend enthousiast werd over de  kans om bij het ANP als nieuwsredacteur aan de slag te kunnen gaan.

Welke opleidingen heb je gedaan en wat is je belangrijkste werkervaring?

Ik heb Geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Daar specialiseerde ik me in de Duitse geschiedenis. Mede daarom (en omdat het een fijne stad is) studeerde ik een halfjaar in Berlijn. Ik wilde graag gaan werken in de journalistiek, maar het was lastig om ergens binnen te komen. Dat ik eindredacteur was bij een universiteitsblad en een journalistieke stage had gelopen, bleek niet voldoende. Daarom besloot ik de Postacademische Deeltijdopleiding Journalistiek aan de Erasmus Universiteit te volgen. Na vijf maanden intensief college te hebben gevolgd, liep ik afgelopen zomer stage bij de binnenlandredactie van de Volkskrant.

Dat beviel goed, maar ik kon niet blijven. Ik moest voor het eerst in mijn bijzonder prille carrière echt de arbeidsmarkt op. Bij De Redactie stuitte ik op een vacature voor een nieuwsredacteur. Om welk bedrijf het ging wist ik niet, maar ik besloot toch te solliciteren. De werkgever bleek het ANP te zijn.

Wat zou je zelf noemen als je sterkste eigenschappen?

Volgens mij werk ik goed onder tijdsdruk. Niet onbelangrijk bij een organisatie als het ANP, waar snel en zorgvuldig werken erg belangrijk is. Daarnaast heb ik plezier in schrijven en vind ik het leuk om erover na te denken. Ik probeer mezelf aan te leren om zowel beknopte, droge teksten te kunnen schrijven, als meer levendige stukken.

En wat zijn jouw uitdagingen?

Ik sta pas aan het begin van mijn loopbaan. Mijn belangrijkste ‘probleem’ is daarom denk ik ervaring. Dat komt met de jaren, zo simpel is het. Ik merk dat ik nog veel kan leren: hoe een organisatie als het ANP werkt bijvoorbeeld, maar ook hoe ik aan nieuws kan komen. En in het algemeen: hoe het er in de journalistieke wereld aan toegaat. Dat hoop ik bij het ANP te leren.

Je bent door De Redactie bemiddeld bij het ANP. Wat houden jouw werkzaamheden hier precies in?

Mijn functie luidt: nieuwsredacteur. Dat is een verzamelnaam voor allerlei bezigheden. Ik draai ‘internetdiensten’ waarbij ik artikelen verrijk met foto’s en tussenkoppen en indeel in de juiste categorieën. Tegelijkertijd schrijf ik berichten. Korte stukken, in de stijl van het ANP, over verschillende onderwerpen. Daarvoor hang ik regelmatig met dezen en genen aan de telefoon, of speur ik het internet af op zoek naar nieuws.

Vraagt dit type opdrachtgever iets speciaals van jou als kandidaat?

Zoals ik hierboven al schreef, vraagt het ANP om snel en secuur werk. Een persbureau moet nieuws als eerst hebben en verspreidt de berichten naar verschillende afnemers – fouten maken kan dus niet. Dat vraagt concentratie en inzet. Toch is de sfeer op de redactie wel ontspannen, ondanks die eisen.

Verder werkt het ANP in shifts. Het is geen 9 tot 5-baan. De ene week werk ik drie keer, de andere vier of vijf keer. Bovendien variëren de werktijden. Daar moet je wel zin in hebben.

Kun je iets vertellen over je huidige werkomgeving? Wat vind je er fijn en waar moest je aan wennen?

Het ANP zetelt sinds een paar maanden in het World Trade Center in Den Haag. Vrijwel alles is nieuw, dat is fijn. Er zit zelfs een AH to Go in het pand. Ideaal als ik geen zin heb om thuis boterhammen te smeren. Het WTC ligt om de hoek bij station Den Haag Laan van NOI, waardoor het goed bereikbaar is.

Dat was het fysieke aspect. Zoals ik zei ben ik starter, dus buiten mijn stages heb ik nooit volle werkweken gedraaid. Dat is wennen, maar het bevalt goed. Al maken de variërende diensten  de situatie natuurlijk wel apart. Af en toe start ik om 6 uur ’s ochtends, wat betekent dat ik om kwart over 5 in Amsterdam, waar ik woon, in de auto stap. Daar keek ik best tegenop, maar het valt me alleszins mee. Ik ben bovendien mooi op tijd thuis, en rijd buiten de spits: niemand vertrekt zo vroeg naar werk en gaat om half 3 ’s middags alweer naar huis. Behalve ik dan.

Hoe kwam deze bemiddeling tot stand?

Eerst had ik contact met De Redactie. Zij vertelden wat de functie betrof en vroegen of ik nog interesse had. Dat had ik, dus werd mijn C.V. doorgestuurd. Het ANP vond het genoeg om me uit te nodigen op een gesprek. Ook het gesprek verliep goed, waarna ik werd uitgenodigd voor een paar proefdagen. Die verliepen uitstekend – beide partijen waren enthousiast – dus ik kon blijven.

Waarom besloot je op deze vacature te solliciteren, en hoe heb je je voorbereid?

Bij de meeste journalistieke vacatures wordt gevraagd om tig jaar ervaring, beheersing van allerlei bewerkingsprogramma’s, een waanzinnig C.V. – ga zo maar door. Dat vroeg De Redactie niet, in hun vacature werd gevraagd om iemand met een realistischer profiel. Dat sprak me aan, terwijl ik dus niet eens wist om welke werkgever het ging. Toen dat het ANP bleek te zijn, was ik alleen maar meer enthousiast. Het is een grote naam in de mediawereld.

Via De Redactie werd me verteld met wie ik bij het ANP zou spreken. Ik heb uiteraard gekeken wie zij zijn en wat zij doen. Vervolgens heb ik voor- en nadelen van mezelf op een rijtje gezet en goed uitgedacht waarom ik bij het ANP wilde werken. Dat heb ik uitgeschreven, zodat het goed in mijn hoofd zat.

Het uiteindelijke gesprek was vervolgens heel ontspannen. Ik heb over mezelf verteld, de twee mensen van het ANP die ik sprak vertelden over het bedrijf en over hun functie. De proefdagen verliepen ook erg goed. De ontspannen cultuur bij het ANP bevalt me goed.

Waar en hoe heb je De Redactie leren kennen?

Via internet, op de site van Villamedia. Daar zag ik de advertentie staan, nog zonder dat het ANP erbij was vermeld. De Redactie kende ik daarvoor niet, maar ik heb prettig kennis met ze gemaakt. Ze waren erg behulpzaam en dachten met me mee rondom de sollicitatie. Ik ben ook langs geweest op het kantoor in Monnickendam. Daar werd ik heel hartelijk ontvangen.

Wat zijn je ervaringen in deze bemiddeling met de recruiters van De Redactie?

Mijn ervaring was erg goed. Ik werd bij iedere stap – voor het sollicitatiegesprek, voor de proefdagen, rondom het tekenen van mijn contract – uitgebreid geholpen. Natuurlijk is het prettiger samenwerken als het lukt, zoals bij mij, dan als ik zou worden afgewezen. Maar toch, het beviel goed. En mede dankzij hen zit ik nu bij het ANP.

Heb je een tip voor andere kandidaten die bij De Redactie ingeschreven staan?

Overleg met de mensen van De Redactie waar je het best zou passen. Bespreek wat je sterke en zwakke punten zijn. Bereid je goed voor op een sollicitatiegesprek, en wees assertief als het gesprek tot een proef dag leidt. Dat waardeerde het ANP bij mij enorm, dat ik meteen bereid was mee te denken. Ik denk dat niet alleen het ANP, maar alle werkgevers daar blij mee zijn. En tot slot: blijf in jezelf investeren. Het klinkt uitgekauwd, maar zonder mijn extra opleiding was ik hier niet terecht gekomen.

×
  • De Redactie
  • Van Heenvlietlaan 200A
  • 1083 CM Amsterdam

  • info@deredactie.nl
  • 020-3086460
  • Btw: NL8017.10.960B.01
  • IBAN: NL64 RABO 0342 848 410
  • KVK: 36040811
×