Yfke Nijland

Leestijd: 2 minuten
Yfke Nijland

Yfke Nijland is eindredacteur van de Kleine en Grote Geschiedenisquiz en Andere Tijden van de NTR.

Wat doet een eindredacteur van de (Kleine en Grote) Geschiedenisquiz en Andere Tijden eigenlijk?

Samen met een klein team maken we voor komend voorjaar (vanaf 13 april, NPO2) 15 keer de Kleine Geschiedenisquiz en 1 keer de Grote Geschiedenisquiz (14 mei). Alle lijnen moeten straks bij elkaar komen en alles moet inhoudelijk kloppen als Joost Karhof straks de kandidaten ontvangt om de quizzen te spelen. Bij Andere Tijden ben ik plaatsvervangend eindredacteur en vervang ik dus de eindredacteur bij afwezigheid. Daarnaast initieer ik onder andere nieuwe onderwerpen, heb contact met uitgevers, tipgevers ben ik o.a. intern betrokken bij Andere Tijden in de klas, een project van School TV.

Welk boek uit jouw boekenkast zou jij nooit inruilen tegen een e-book?

De oude boeken van Joop ter Heul (Cissy van Marxveldt) die ik heb gekregen van mijn moeder. Ze zijn ouderwets geschreven en geven een prachtig tijdsbeeld.

Wat is jouw laatst aangeschafte app?

Waz.

Wie was jouw leermeester?

Ad van Liempt. Toen ik stage liep bij de voorloper van Nieuwsuur, NOS-Laat, zorgde ik dat als Ad eindredactie deed ik bleef tot het einde van de uitzending. Dan mocht ik vaak meerijden naar Utrecht. Hij vertelde altijd vol passie over het vak. Dat waren bijzondere tijden!

Hoe beleeft de consument jouw merk over vijf jaar?

De Geschiedenisquiz maakt deel uit van de afdeling Geschiedenis van de NTR. ‘Speciaal voor iedereen’ is de slogan van de NTR en ik verwacht dat we dit over vijf jaar, ook online, nog steeds of nog meer zijn: Speciaal voor iedereen.

Online zal printmedia in de toekomst overbodig maken. Eens of oneens?

Oneens. Ik verwacht wel dat printmedia verder zal teruglopen en dat online in combinatie met (bewegend) beeld zal toenemen.

Stel, je krijgt de mogelijkheid om een nieuw medium te creëren, wat zou dat zijn?

Poeh. Een mix van tekst, audio en beeldtweets kan misschien wel een mooi begin zijn voor het maken van nieuwe films of documentaires. Maar daar zou ik dan langer over moeten nadenken…

Welk crossmediaal concept vind jij goed geslaagd?

De afdeling geschiedenis heeft rondom de TV-serie over WOI een scrollytelling gemaakt. Dat vind ik een goed geslaagd concept. Maar het beste moet denk ik nog komen!

Stel, je stopt met twitteren. Hoe ziet jouw allerlaatste tweet ooit eruit?

Omdat ik betrokken ben bij het geschiedenisprogramma Andere Tijden zou ik Hans Goedkoop citeren: “Dit was Andere Tijden, terug naar de onze.”

Aan wie geef jij het stokje voor dit interview door?

Ben Lange, contentcreator bij Contentbureau.nl & LVTPR.

×

  Direct contactBel me terug

  • De Redactie
  • Noordeinde 5
  • 1141AE Monnickendam

  • info@deredactie.nl
  • 0299 - 65 38 53
  • Btw: NL8017.10.960B.01
  • IBAN: NL64TRIO 0781 515 858
  • KVK: 36040811
  ×