Hebben tijdschriften nog een toekomst? Zeker weten!

Leestijd: 1 minuut
tijdschriften

“Over vijf jaar zijn er geen tijdschriften meer, op een paar uitzonderingen na”, aldus Ellen Verbeek in een interview in Adformatie van mei 2013. Deze voorspelling triggerde Herman van Oorschot, directeur van Fullmoon Simply Interactive en initiatiefnemer van Magzmaker en Anke Brummerhop, directeur van [De Redactie],  om in een deze week op Frankwatching gepubliceerd blog zelf een voorspelling over de toekomst van tijdschriften te wagen.

It’s the engagement, you stupid!

Tijdschriften creëren vanouds een sterke band met hun lezers en abonnees. Sommigen vertellen zelfs met trots dat ze ‘lid’ zijn van de Margriet, de VI, de Volkskrant of de Okki.

Het zit diep in de mens om bij gelijkgestemden te willen horen en daarom verbinden we ons via genootschappen, verenigingen én (media)merken. De verbinding (engagement) wordt bevestigd door het ritueel. Het cryptogram uit de zaterdagkrant dat vaak in overleg wordt opgelost, de Libelle Zomerdagen die met vriendinnen wordt bezocht, het bord op schoot bij Studio Sport op zondagavond, het zijn ijzersterke rituelen die de kracht van periodieken illustreren. Wat voor vorm ze ook hebben. Verbeek zei in Adformatie als motivatie van haar voorspelling: “ik koop nóóit meer een tijdschrift. Ik zie alles via internet”. Maar het zelf bij elkaar googelen en rss’en van informatie is niet voldoende om een band te vestigen en te onderhouden. De middelen en de techniek mogen veranderen, wat blijft is de kracht van een sterk format waarbinnen je je publiek periodiek verrast met zaken die het engagement bevestigt en versterkt.

LINDA!

Wat Ellen Verbeek eigenlijk bedoelt is waarschijnlijk iets als: ‘ Papieren tijdschriften zoals we die nu kennen zullen er na vijf jaar nauwelijks meer zijn’. En dat begrijpen wij ook wel. Maar de toevoeging dat ze in plaats daarvan alles op internet leest, daarin schuilt een forse denkfout. Lees verder

×
Direct contactBel me terug

  • De Redactie
  • Gooische Kaai 15
  • 1141TV Monnickendam

  • info@deredactie.nl
  • 0299 - 65 38 53
  • Btw: NL8017.10.960B.01
  • IBAN: NL64TRIO 0781 515 858
  • KVK: 36040811
×