Anja Frenkel

Leestijd: 3 minuten
Anja Frenkel

Anja Frenkel is hoofdredacteur van Tableau Fine Arts Magazine.

Waarom mogen mensen jouw blad/krant niet missen?

Ieder kunstwerk heeft een verhaal en Tableau vertelt dat met passie en kennis. In een toegankelijke mix van essays, reportages, interviews, rubrieken en agenda’s krijgt de lezer een schat aan informatie over de maker, de waarde, de verzamelaar, het behoud en de waardering. Voor hedendaagse kunstenaars is Tableau een belangrijk podium om gezien te worden. Voor de kunsthandel een prachtige etalage. Voor museumbezoekers, kunstkopers en reislustigen een inhoudelijke gids. Maar bovenal staan de kunstwerken zelf centraal in een hoogwaardige druk en uitgewogen vormgeving. Kijken, ontdekken en genieten. Je laten inspireren en verrassen.

Wat was het best verkochte nummer onder jouw leiding?

Het zomernummer, want dat ligt altijd het langst in de winkel. Het staat boordevol tentoonstellingstips voor tal van buitenlandse reisbestemmingen. Tableau gaat vaak mee in de koffer. Elke editie bevat een uitgebreide agenda en besprekingen van internationale kunstbeurzen en de highlights in belangrijke kunstcentra als Londen, Parijs en New York. Met City Specials laat Tableau ook minder bekende steden in de wereld zien waar van kunst valt te genieten.

Welke gasthoofdredacteur zou van jou voor één nummer de scepter mogen zwaaien?

Cees Nooteboom of David Hockney.

Als je geen hoofdredacteur was, wat zou je dan willen zijn?

Iets tussen kunstenaar en reisjournalist in. Maar ook dan zou ik ook nog steeds tijdschriften of boeken willen maken, enthousiasme en passie voor inspirerende ontmoetingen en mooie dingen delen met anderen. Kijken, laten zien en erover vertellen.

Van welke collega-journalist of bladenmaker kun jij nog iets leren?

Ik denk van iedereen die in het vak succesvol bezig is. Maar specifiek: kunstcriticus Hans den Hartog Jager en internationaal kunstbladenmagnaat/uitgever Louise Blouin.

Maak de volgende zin af: ’Printmedia hebben ook in de toekomst bestaansrecht omdat ….

het bladeren door een mooi tijdschrift op zich genieten is. Internet en apps bieden fantastische mogelijkheden voor een magazine. Maar het is en en, niet of of. Kunst laat zich het best zien op een mooi gedrukte pagina, met het verhaal ernaast. Een schilderij of tekening op tablet of computerscherm bekijk je met een onnatuurlijk licht erachter.

Welke vraag zou je jouw meest trouwe lezer willen stellen?

Of hij of zij me waarschuwt als hij of zij zijn of haar Tableau niet meer herkent.

Hoe ziet jouw merk er over vijf jaar uit?

Niet veel anders. Tableau Fine Arts Magazine bestaat inmiddels 36 jaar en wordt, ondanks dat er meerdere concurrerende kunsttijdschriften in het schap zijn verschenen, nog steeds als sterkste merk gezien. Tableau beslaat een breed spectrum van beeldende kunst – van oude meesters tot hedendaags, antiek tot design en fotografie tot multimedia in atelier, museum, privéhuis, beursstand of veilingzaal – en biedt ‘voor elk wat wils’. Een grote schare trouwe lezers blijft langer dan tien jaar abonnee en bewaart de edities als naslagwerk. Maar we kijken wel over de grenzen. Tableau richt de focus op Nederlandse musea en kunsthandel maar is van oudsher internationaal georiënteerd en daarom ook lange tijd tweetalig verschenen. Nederlandse galeries en kunsthandelaren opereren steeds internationaler en musea wereldwijd werken steeds meer samen. Over vijf jaar zou de stap naar ook een internationale Engelse editie, in print én online, plus relevante apps, wel eens allang genomen kunnen zijn. Tableau Fine Arts Magazine in de museumwinkel van het MoMA in New York, in de Tableau-stand op Art Basel en TEFAF Beijing en op de nachtkastjes van de hotels rond het Museumplein… We werken er hard aan.

Welk ander tijdschrift beveel jij anderen van harte aan?

De Vara-gids en Monocle. Naast uiterst informatief, zijn beide verrassend en inspirerend. Bovendien consequent en met zorg en passie gemaakt.

×
Direct contactBel me terug

  • De Redactie
  • Gooische Kaai 15
  • 1141TV Monnickendam

  • info@deredactie.nl
  • 0299 - 65 38 53
  • Btw: NL8017.10.960B.01
  • IBAN: NL64TRIO 0781 515 858
  • KVK: 36040811
×