Paul van der Woerd zet Engelstalige website op voor conferentie Climate Adaptation Summit

Leestijd: 3 minuten
Senior webredacteur Paul van der Woerd

Geschreven door Paul van der Woerd

Een jaar of acht geleden kreeg ik via De Redactie mijn eerste webredactieklus bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De communicatieadviseur met wie ik toen samenwerkte, zou ik nog geregeld tegenkomen.

Eind februari dit jaar belde ze me. Ze was nu gedetacheerd bij Infrastructuur en Waterstaat als projectleider voor de Climate Adaptation Summit (CAS). En ze vroeg of ik voor deze internationale conferentie een tijdelijke Engelstalige website kon helpen opzetten, want ze wist dat ik in 2019 vergelijkbare dingen had gedaan voor twee belangrijke conferenties van BuZa: de Global Entrepreneurship Summit en de International Conference on Mental Health and Psychosocial Support.

Als webredacteur kan je niet op eigen houtje bij de Rijksoverheid gaan zzp’en. Ministeries zetten opdrachten uit bij vier bureaus met een raamcontract, die bepalen wie zij als kandidaat voorstellen. Maar nu mocht ik, niet voor het eerst trouwens, andersom ‘mijn’ bureau uitzoeken. Moeilijk was dat niet: mijn bekendheid bij BuZa heb ik te danken aan De Redactie, en bovendien heb ik al die tijd buitengewoon plezierige ervaringen gehad met Anke en de verschillende intermediairs die me bemiddelden en begeleidden. Het persoonlijke contact, de professionaliteit en de frisse, flexibele opstelling maken verschil, de gunfactor is wederzijds hoog. Samen kunnen we telkens een winnende aanbieding doen, en daar gaat het om, want een voorkeurskandidaat moet evengoed de normale selectieprocedure door.

En toen kwam corona. In februari hadden de organisatoren de CAS 2020 voor oktober in Den Haag gepland staan. Ik moest aan de website beginnen in maart, zodra de opdrachtformaliteiten afgerond zouden zijn. Vrijwel meteen kwam dit in de lucht te hangen. Uiteindelijk is de summit verschoven naar januari: de CAS 2021 wordt dan een wereldwijde online-conferentie, met een beperkt aantal ‘fysieke’ onderdelen. Dit besluit viel pas in juni, en toen moest IenW de opdracht nog uitzetten. Ruim anderhalve maand later kom ik eindelijk op gang. De eerste versie van de site moet eind augustus live.

Door alle veranderingen wordt mijn uitdaging ditmaal nog een stukje ingewikkelder dan bij eerdere conferenties. De website komt, net als de vorige, op Platform Rijksoverheid Online (PRO), dat zo veilig, solide, rigide en gesloten is als gewapend beton. Inmiddels weet ik waar nodig de beperkingen te omzeilen en de randen van het platform op te rekken, zeker als het gaat om beeldelementen en opties voor interactie. Maar voorlopig heeft PRO geen voorzieningen voor livestreaming en teleconferencing. Dus moeten we nauw samenwerken met een apart in te huren videoplatform, dat alleen gedurende de eigenlijke conferentie actief zal zijn. Vóór, tijdens en na die 24 uur mogen bezoekers zo min mogelijk merken van alle technische hobbels die we hebben te nemen. Met steeds verdergaande toegankelijkheidseisen wordt dat een leuke puzzel.

Daarmee krijgt deze derde grote opdracht op rij een extra dimensie. Voortbouwend op de eerdere projecten kan ik andere vormen van samenwerking aangaan en nieuwe ervaringen opdoen. Ik werk graag met beeld, vooral fotografie en infographics, en hoop nu veel bij te leren over streaming en video. En dat terwijl mijn hart ligt bij teksten; ik doe niets liever dan schaven aan punten en komma’s. Maar juist de interactie met gebruikers is me mettertijd steeds meer gaan boeien, en daarmee de manier waarop woorden hun werk doen in samenspel met andere communicatieve elementen.

Net als de conferentie verlopen de voorbereidingen goeddeels online. Waarschijnlijk zie ik het ministerie de komende maanden niet vaak van binnen. Ik ben daar niet rouwig om en heb eerder van huis uit gewerkt, voor andersoortige opdrachtgevers. Benieuwd hoe het uitpakt bij IenW.

Wil je net zoals Paul van der Woerd door De Redactie bemiddeld worden bij een van onze opdrachtgevers? Schrijf je dan nu in als kandidaat! Of ben je op zoek naar de juiste kandidaat voor een tijdelijke klus of vast dienstverband? We gaan graag in gesprek over de mogelijkheden! Neem contact met ons op via info@deredactie.nl of tel. 0299 65 38 53.

Meer lezen

×
Direct contactBel me terug

  • De Redactie
  • Gooische Kaai 15
  • 1141TV Monnickendam

  • info@deredactie.nl
  • 0299 - 65 38 53
  • Btw: NL8017.10.960B.01
  • IBAN: NL64TRIO 0781 515 858
  • KVK: 36040811
×