Een bijzondere locatie aan de oever van de Sloterplas

Leestijd: 2 minuten

Aan de oever van de Sloterplas rijst een opvallend gebouw met een gevel van stalen cilinders en rechthoeken: Theater de Meervaart. Een bijzondere locatie in Amsterdam waar we voor de zevende keer Het Taalcongres organiseren. We doken in het verhaal achter het theatergebouw.

Creativiteit onder één dak

In 1977 werd De Meervaart geopend als eerste theater van de Westelijke Tuinsteden. Het resultaat van een breed bewonersinitiatief, bedoeld om culturele activiteiten samen te brengen onder één dak. Ze noemden het theater naar de straat Meer en Vaart waaraan het gelegen is.

Het typisch jaren ’70 gebouw werd twintig jaar later onder handen genomen door architectenbureau Zaanen Spanjers. Interessant detail is dat de architect bewust het ontwerp niet heeft afgemaakt. Op hun website vermeldt Zaanen Spanjers: ‘(…) liever is het niet af, omdat het de gebruiker de gelegenheid moet geven er zijn eigen verhaal aan te verbinden. Er is een faciliteit geschapen, voor dromen en daden.’ Kunstenaars gaven hier vervolgens invulling aan.

 

Theater de Meervaart. Fotografie: Conny Meijssen

 

Licht uit, spot aan

Anno 2019 is De Meervaart uitgegroeid tot een theater, congrescentrum en studio inéén waar bekende namen zoals Henry van Loon (De Luizenmoeder), komiek Jon van Eerd en cabaretier Najib Amhali optreden. Goof van de Winkel, trainingsadviseur bij [De Redactie] en organisator van Het Taalcongres, is erg te spreken over de locatie.

‘Bij De Meervaart maken we gebruik van diverse zalen die naast elkaar liggen, zodat alle deelnemers dichtbij elkaar zitten. Om de hoek staat de bar voor koffie/thee, lunch en borrel’, beschrijft Goof. ‘Vaak zijn wij de enige gebruiker tijdens deze dag, zodat het voelt alsof De Meervaart helemaal van ons is. Een mooie plek om Het Taalcongres onder te brengen.’

 

Netwerkborrel op Het Taalcongres 2018 in De Meervaart. Fotografie: Conny Meijssen

 

Het evenement

Op 14 maart organiseren we voor de 7e keer het meest veelzijdige evenement voor journalisten, redacteuren en communicatieprofessionals. Met workshops over old school én nieuwe schrijftechnieken, zoals UX design, geweldloze communicatie en framing.

+ Uitgebreid dagprogramma op een unieke locatie

+ Kies uit het diverse aanbod 3 interactieve workshops van inspirerende vakmensen

+ Inclusief uitgebreide lunch en netwerkborrel

+ Met je deelname steun je Stichting Lezen & Schrijven en help je laaggeletterdheid voorkomen en verminderen

+ Korting voor zzp-ers Logeion (beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals) en Tekstnet (beroepsvereniging van tekstschrijvers)

+ En geniet ook van een lekkere lunch en een gezellige borrel die je de gelegenheid bieden om te netwerken met vakgenoten.

 

Interessant voor jou? Bekijk het programma of schrijf je direct in >>

×

  Direct contactBel me terug

  • De Redactie
  • Noordeinde 5
  • 1141AE Monnickendam

  • info@deredactie.nl
  • 0299 - 65 38 53
  • Btw: NL8017.10.960B.01
  • IBAN: NL64TRIO 0781 515 858
  • KVK: 36040811
  ×